EgEgooblast / Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige | GVIN.com

Vstopna točka za naše naročnike

Za prijavo v Gvin sistem kliknite na gumb

Brezplačen iskalnik

Za brezplačno iskanje podatkov vpišite ime podjetja, ustanove, naslov, davčno ali matično številko.
Podjetja Spletna stran

Egooblast / Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Če dobro pomislimo, se moramo bati samo ene stvari na tem svetu. Sami sebe.

Predvsem svojega ega. Tistega, nezavednega dela sebe, ki ga težko razumemo, še težje obvladujemo, mnogokrat ga niti ne prepoznamo. Velik korak je, da ga priznavamo in ga skušamo raziskati. Ego, kazanje moči, mišic, svojih kvalitet in dejstva, da sem, da sem izjemen, nezamenljiv.

Vsekakor je dobro paziti, imeti rad sebe. To je pomembno znanje vsakega posameznika. Ceniti in spoštovani svoj jaz je gotovo prava pot. Človek brez ega težko preživi. Nihče ne pravi, da je treba živeti brez njega, je pa dobro, da se naučimo, kako ga dati v žep.

Največji izziv je, da ego udari ven, ko nam to najmanj koristi. Namesto da bi se opravičili, napademo. Namesto da bi poslušali, odidemo. Namesto da bi se nasmejali, pokažemo sredinec. Težko je dobiti pravi nasvet, kaj narediti, da ego ne uničuje našega bivanja. Najlažje je, če štejemo do tri, vdihnemo in se šele potem odzovemo, ko smo izzvani.

Ego in oblast sta povezana. Oblast pomeni pozicijo, ki predstavlja moč, da lahko narediš spremembo. Seveda oblast ne definira lastnosti sprememb, izjemno veliko primerov iz zgodovine pa nas uči, da so ljudje, ki so imeli oblast, lahko le to usmerili v korist razvoja oziroma so svojo pozicijo izkoristili in pokazali svojo moč tako, da so prizadeli mnoge.

Seveda si vsi želimo, da bi imeli na oblasti ljudi, ki razumejo svoj ego. Vendar je egooblast nevarna bolezen, ki jo bomo morali paziti, razumeti in se je ogibati.

Ob tem si ne smemo zatiskati oči, egooblast ne vlada le v politiki. Z egooblastjo se srečujemo povsod, kjer imamo hierarhično urejene odnose. K izzivu egooblasti so seveda bolj nagnjeni tisti, ki imajo visoke pozicije, tisti, ki imajo moč v svojih rokah. Direktorji, ravnatelji, ministri, seveda tudi učitelji, sodniki in zdravniki.

Pozabljamo bistvo. Vsi enaki, zapišemo pogosto. To sicer ne drži. Poglejmo se v ogledalo in razumeli bomo, da smo si različni. O vrednosti ljudi ne pišemo pogosto. Seveda se pojavi vprašanje, če je predsednik države vreden več kot kuharica v vrtcu. Nevarno področje. Prepričan sem, da tega ne bomo nikoli priznali. Čeprav, iskreno: zakaj kuharic v vrtcu ne varujejo varnostniki, jih ne vozijo šoferji?

Seveda človekova vloga na različnih mestih terja različne bonitete, privilegije. Tudi tako je prav. Ne moremo biti vsi enaki. Vendar je ključ nekje drugje. Prav tisti, ki imajo privilegije, ki jih cenimo bolj, ki jim morda priznamo večjo vrednost, bi morali svoj ego obvladovati bolj in bolje od ostalih. To splete logično posledico, da egooblasti ne bi smeli najti nikoli pri tistih, ki vladajo.

Žuganje s prsti, kazanje nase kot na nadčloveka, vedeti vse, so le nekateri od znakov egooblasti. To preprosto pomeni, da se človek ni soočil sam s seboj, da mora počistiti svoj prag in da verjetno moč pozicije ne ustreza njegovi razvitosti.

Tega se morajo zavedati predvsem tisti, ki delajo z mladimi. Imeti oblast in ego, ko imamo opravka z mladimi, je nevarno za razvoj celotnega sistema. Truditi se razumeti, biti prijazen, iskati rešitve, to so pravi prijemi za vse, ki se srečujejo z bitji, ki jim je oblast tuja, njihov ego pa ni preveč razvit.

Napake, ki jih lahko naredijo vsi, ki so z mladimi v stiku in ne razumejo pomena svoje moči, ne samo z vidika hierarhije, temveč predvsem moči za prihodnost, so nevarne za posameznikov razvoj. Krog se sklene. Egooblast ustvarja egooblast. Ob tem pa pozabljamo na bistvo. Oblast se menja in ego vedno poskrbi, da se uniči vse, kar je bilo narejeno od ne-jaza. Se res ne naučimo ničesar iz zgodovine?

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Komentarji so zaprti.


SEO Powered By SEOPressor

Warning: Unknown: open(C:\Windows\TEMP\\sess_r7f373dfb9grl9ib4u63ncdus5, O_RDWR) failed: Invalid argument (22) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0