Napredovanje zaradi izobraževanja: samoumevno ali pač ne? / Mag. Edita Krajnović, direktorica in urednica, Mediade | GVIN.com

Vstopna točka za naše naročnike

Za prijavo v Gvin sistem kliknite na gumb

Brezplačen iskalnik

Za brezplačno iskanje podatkov vpišite ime podjetja, ustanove, naslov, davčno ali matično številko.
Podjetja Spletna stran

Napredovanje zaradi izobraževanja: samoumevno ali pač ne? / Mag. Edita Krajnović, direktorica in urednica, Mediade

Med vajo o različnosti ciljev, ki jih pri izobraževanju zaposlenega zasledujejo finančni direktor, kadrovik in zaposleni sam na delavnici Nastje Mulej o sedmih orodjih za razmišljanje (priporočam!), me preseneti razmišljanje soudeleženke:

»Kot zaposlena zaradi udeležbe na izobraževanju potem pričakujem napredovanje.« 

Ne oglasim se z začudenjem, čeprav – priznam, ostrmim. Komentar me pritegne v razmišljanje.  Jutro, ki je pametnejše od večera, še vedno prinese isto stališče: drugačno mnenje.

Dopoldne preverim, ali je z menoj kaj narobe, ker se mi zdi, da je izobraževanje potrebni pogoj, da nekaj narediš ali ustvariš s tem znanjem, dosežeš nek rezultat, pa zadostni pogoj za napredovanje?!

»Ali je tebi samoumevno, da napreduješ po plači ali delovnem mestu, ker si šel na izobraževanje?« vprašam kolego. »Niti ne,« odvrne, »V mojem poklicu je celo tako, da stalno izobraževanje pomeni, da v tem poklicu ohranjaš znanje – je pogoj, da ostaneš na delovnem mestu.« Seveda skozi kratek pogovor prideva tudi do tega, da je izobraževanje povezano s tem, da napreduješ po znanju, pridobivaš izkušnje in posledično verjetno tudi napreduješ – a prvo s slednjim ni samoumevno ali avtomatično povezano.

Zakaj se posameznikom določene stvari zdijo tako samoumevne, kot je drugim samoumevno prav nasprotno?

Deset dni nazaj smo na sekciji internega komuniciranja ugotovili, da bi v Sloveniji potrebovali več kroženja med delovnimi mesti in podjetji, o čemer je v svojih delih pisal tudi Peter Drucker (velika neumnost ali zapravljena priložnost zanj in organizacijo je po njegovem, da nekdo, ki prvo službo dobi v računovodstvu, celo življenje ostane računovodja. Nikoli ne bo vedel, kako odličen bi lahko bil npr. v nabavi ali trženju).

Nekako se mi zdi, da bi bilo mnogo tega veliko bolj razumljivega, če bi vsak med nami okusil različna okolja in izzive.  Potem bi bilo več razumevanja in sprejemanja  različnosti  pogledov in pričakovanj.  Morda smo preveč ‘statični’ in svet merimo po sebi, po nekem zaprtem okolju, v katerem (udobno?) tičimo.  Več dinamike in izmenjav morda potrebujemo.

In da ne bo pomote: napredovanje podpiram. Vedno, ko temelji na meritokraciji – vzponu talentov. In rezultatih seveda: ustvarjenih, predvsem pa pričakovanih.

Znanje je odlična podlaga za to in nič več kot to.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Komentarji so zaprti.


SEO Powered By SEOPressor

Warning: Unknown: open(C:\Windows\TEMP\\sess_h4fchul3sjd91aep2j4i8m4u04, O_RDWR) failed: Invalid argument (22) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0