Racionalno, iracionalno, ... človeško / Janko Medja, predsednik nadzornega sveta NLB | GVIN.com

Vstopna točka za naše naročnike

Za prijavo v Gvin sistem kliknite na gumb

Brezplačen iskalnik

Za brezplačno iskanje podatkov vpišite ime podjetja, ustanove, naslov, davčno ali matično številko.
Podjetja Spletna stran

Racionalno, iracionalno, … človeško / Janko Medja, predsednik nadzornega sveta NLB

Janko Medja

Janko Medja, predsednik nadzornega sveta NLB

Ste pripravljeni plačati dva do tri tisoč evrov za usnjene sedeže v svojem novem avtu (ki na primer stane dvajset tisoč evrov), ki ga boste skoraj izključno vozili sami, kajti žena ima seveda svojega? Niste pa pripravljeni dati tri tisoč evrov za usnjeno zofo v dnevni sobi, čeprav jo bo uporabljalo več ljudi, in to več časa?

 

Ste pripravljeni iz službe vzeti domov svinčnik, rekoč “tam jih je itak preveč”?Pa bi ukradli iz blagajne toliko denarja, da bi si ta svinčnik kupili? Verjetno ne…

Se dostikrat dvajset minut vozite okrog ljubljanske opere, da bi našli parkirno mesto “blizu”, ker ste pač z nekom dogovorjeni v Opera baru, in porabite trikrat več časa, kot če bi parkirali pod Maksimarketom in pripešačili petsto metrov?

Ste racionalni ali iracionalni?

Navedene primere malce svobodno povzemam po eni od študij svetovalne hiše McKinsey, ki ugotavlja, da se veliko časa – morda celo večino – vedemo v nasprotju s tistim, kar bi bilo “racionalno”. Tako ekonomska kot managerska znanost se je v zadnjem času okrog teh in podobnih spoznanj precej spremenila. Upoštevanje človeških, iracionalnih, če hočete, vzgibov, motivacij, reakcij je dokazano najbolj pomembno za uspeh marsikaterega managerskega projekta (če vključuje ljudi, seveda).

Vodstva projektov zastavijo stvari dobro, racionalno, celovito, z ustrezno časovnico in komunikacijo… in potem pogrnejo na celi črti, kajti ljudje odreagirajo iracionalno. Tipičen primer je na primer manager, ki sicer racionalno popolnoma dobro ve, da mora pokazati vizijo, prevzeti tveganja in popeljati ljudi naprej z energijo in zgledom – a se odloči za majhne, bolj varne ukrepe, ki pa ne dosežejo ciljev, ker pravzaprav le kozmetično polepšajo status quo; ne prinesejo pa potrebnih sprememb.

Pa poglejmo primer: praktično vsi se strinjamo, tudi različne politične stranke, da je v preteklosti država (pod različnimi vladami) slabo upravljala z državnim premoženjem. Iz tega izhaja, da je racionalno narediti spremembo, prekiniti status quo. Glede na težko gospodarsko stanje ter tudi nizko stopnjo zaupanja v državo je racionalno reči, da je treba spremembo narediti prej, ne kasneje. Racionalno pa je tudi oblikovati čim bolj strokovne rešitve, kar zahteva čas. Racionalno je voditi pogovore s širokim naborom deležnikov. In racionalno je trditi, da tako vladna kot opozicijska stran nosita odgovornost za dejanja in opustitve v političnem delovanju, katerega rezultat je vodenje države.

Nekatere od racionalnih stvari zgoraj so si med seboj nasprotujoče. Žal. Ne da se izpolniti vsega.

Bomo racionalni in se bomo pogovorili, ugotovili prioritete, dosegli dogovore? Ali pa bomo iracionalni, bomo šli eden proti drugemu na okope, vztrajali pri svojem prav – in ne bomo naredili ničesar? Izbira je naša. Odgovornost in prihodnost tudi.

Racionalno bi bilo, da bi politiki, sindikalisti, gospodarstveniki in mediji pričeli misliti na narod, namesto na lasten ego. Upam si trditi, da bi bilo to tudi edino človeško.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Komentarji so zaprti.


SEO Powered By SEOPressor

Warning: Unknown: open(C:\Windows\TEMP\\sess_u6ju8bgl17qsbm02tcpel62761, O_RDWR) failed: Invalid argument (22) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0