Sanjajmo / Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjigeGVIN.com | GVIN.com

Vstopna točka za naše naročnike

Za prijavo v Gvin sistem kliknite na gumb

Brezplačen iskalnik

Za brezplačno iskanje podatkov vpišite ime podjetja, ustanove, naslov, davčno ali matično številko.
Podjetja Spletna stran

Sanjajmo / Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

I have a dream, so slavne besede Martina Lutherja Kinga, ki so spremenile svet. Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan, so besede nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki so zaznamovale Slovenijo.

V sanjah se skriva skrivnost velikih. V sanjah najdemo tisto skrivnostno, mistično. Sanjali smo, kako bomo raziskovali luno, prepotovali svet.

Bili smo piloti, astronavti, zdravniki. Počasi so nam povedali, kaj je realnost. Zbudi se – je priljubljen stavek tistih, ki mislijo, da so realno na tleh. Ne moreš. Ne zmoreš. Ne. Počasi, a vztrajno, so zmagovali. Mi pa smo jim verjeli …

Seveda so oblikovali tudi sisteme. Šolski je gotovo najboljši, da se počasi ubija sanje. Iščemo neznanje, ideje, ki niso realne, so čudaške; o tem, da bi kdo spodbujal nadpovprečne, o tem se raje ne izgublja besed. Tako ne bomo raziskovali lune, to lahko samo tisti, ki imajo doma veliko, ki so rojeni v Ameriki, ki … In počasi tonemo v povprečje. V povprečju sanjamo povprečno. Prikladno za sistem.

Vendar obstajajo časi, ko so sanje bolj primerne, dovoljene; ko nas lahko nekoliko zanese. Konec in začetek leta sta najboljša, da sedemo sami s seboj in odsanjamo. Sanje zapišimo, postavimo datum in dobimo cilj. Cilji pa so družbeno sprejemljivejši. O ciljih govorijo vsi, to je del strategije. Ampak mnogi pozabljajo, da se najboljši cilji rodijo iz največjih sanj.

In kdaj, če ne zdaj, ob koncu leta, ko se začenja novo, je čas, da povemo, da upamo sanjati. Kdaj, če ne zdaj, ko smo drzno mladi, ko so napake dovoljene, lahko svoje sanje celo zapišemo. Realisti, ne skrbite, nismo zasanjani, ampak vseeno nas zgodovina uči, da so svet spreminjali samo tisti najdrznejši sanjači!

Tako sanjamo, da bo to nekoč svet, v katerem se bodo naši otroci o revščini učili samo v muzejih. Da bo človek človeku prijatelj, da bomo spodbujali odlične in pomagali šibkim. Da bo to svet, v katerem bomo verjeli, da je delati dobro prava pot. Svet, v katerem ne bomo potrebovali ne policistov, ne sodnikov in ne odvetnikov. Svet, ki v slovarju ne bo poznal besed laž, prešuštvo, zlo, nesramnost. Svet, v katerem bodo generacije sodelovale skupaj za dobrobit vseh, v katerem bomo delili in ustvarjali, se zabavali, peli in plesali. Ypsilonovsko naivni, bo rekel kdo.

Pa se vam ne zdi, da je ta naš svet lepši, kot svet, v katerem vladajo protikorupcijske komisije, preiskovalni organi in poročila, ki vsebujejo slabe novice? Svet, v katerem prav nihče več ne zaupa politikom, v katerem imaš občutek, da te bo prvi, ki pride mimo, okradel, in se zdi, da vsak skrbi samo za lastno korist? Svet, v katerem delavci ne marajo svojih voditeljev in mladi ne vidijo prihodnosti. Svet, kjer, no, ta svet, kjer imamo občutek, da živimo.

Mi vas vabimo v naš svet. V svet sanjačev. Raje slišimo, da smo naivni, kot da smo enaki vsem drugim. Mi verjamemo v drugačen svet. Mi verjamemo v lep svet.

Žiga je kolumnist časopisa Šolski razgledi, ki redno objavljajo njegova razmišljajna in opazovanja.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Komentarji so zaprti.


SEO Powered By SEOPressor

Warning: Unknown: open(C:\Windows\TEMP\\sess_ad7v9nubfsnp92j4oogv1q0n35, O_RDWR) failed: Invalid argument (22) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0