Slovenija bo čez pet let povsem drugačna / Fokus. ‘Svaštarjenje.’ Energija. / mag. Natalija Postružnik, direktorica službe za odnose z javnostmi, Zavarovalnica Maribor d.d. GVIN.com | GVIN.com

Vstopna točka za naše naročnike

Za prijavo v Gvin sistem kliknite na gumb

Brezplačen iskalnik

Za brezplačno iskanje podatkov vpišite ime podjetja, ustanove, naslov, davčno ali matično številko.
Podjetja Spletna stran

Slovenija bo čez pet let povsem drugačna / Fokus. ‘Svaštarjenje.’ Energija. / mag. Natalija Postružnik, direktorica službe za odnose z javnostmi, Zavarovalnica Maribor d.d.

mag. Natalija Postružnik

mag. Natalija Postružnik

Namesto uvoda … malo pepela.

Medtem ko pišem te vrstice, v Mariboru poteka protest. »Slovenci in Slovenke, kdaj boste spoznali, da je Slovenija postala lopovska država? Podpišite list podpore na upravni enoti in …« … Ljudje se izgubljajo, ker ne čutijo Človeka (karizme), ki bi mu sledili. Prestrašeni, sklonjenih glav hodijo v službo, upajoč, da danes ne bodo na seznamu odpisanih. Dokler bom še vsaj nekaj imel … bo v redu. Dokler bo tisti za sosednjim strojem … tisti iz sosednje pisarne brez, sem jaz na varnem. … To zagotovo ni Slovenija, ki smo si jo želeli leta 1990.

Vse to zapisano ni nič novega. To poslušamo, beremo in o tem (oprostite– ali pa ne – izrazu) onaniramo že nekaj let … politični veljaki uporabljajo te floskule za politične programe, … vsi, ki zaslužijo nekaj tisoč ali nekaj deset tisoč in več evrov tako nima(j)mo pravega občutka, kaj se pravi preživeti z dvesto, s petsto ali z osemsto evri mesečno. Nis(m)o imeli problemov, kriza gor ali dol. In tako se seveda ni zgodilo nič. Cona udobja.

Dovolj »svaštarjenja«.

Na sredinem srečanju Društva za spodbujanje mreženja je Peter Frankl dejal, da bo Slovenija čez pet let povsem drugačna: »Hvala za krizo, saj da možnost čiščenja. Dokler je bil denar, smo vsi še nekako … rekli, ah, saj bo, pa naj ima, saj je nam tudi nekaj dal … sedaj, ko ni več od kod vzeti, smo postali zelo občutljivi na družbene krivice. In čiščenje se je že začelo

Dovolj je bilo ‘svaštarjenja’ o zvezdah, zastavah, proslavah … rdečih, belih, črnih, zelenih. To mladih (in manj mladih), ki odhajajo v tujino – tokrat kot evrski, dolarski ali še kakšni devizni zdomci –, ne zanima. To uspešnih podjetij, ki selijo sedeže v podjetnikom prijaznejše države, ne zanima. Ne-nazadnje to ne zanima niti mene.

Fokus je …

»Ko mediji v ZDA poročajo o napaki, težavi, nepravilnosti v določeni organizaciji, njeni vodilni začnejo razmišljati o tem, kako to napako odpraviti, popraviti. V Sloveniji pa začnejo vodilni razmišljati o menjavi novinarja, urednika, nakupu medija, menjavi odgovornega urednika …,« je bil na torkovem srečanju Ameriškega veleposlaništva, PRSS in Kluba STA zelo jasen dr. Dejan Verčič. Z dvema stavkoma je opozoril na bistvo našega problema. Ne znamo reči: da, storil sem napako. OK. Vsi smo ljudje. Torej zmotljivi. Kaj pa lahko sedaj storim, da bom to popravil in je ne bom več ponavljal? Einsteinova definicija neumnosti je  … pa saj jo poznate: ponavljati vedno eno in isto in pričakovati drugačen rezultat. Ali smo Slovenci neumni? Ne. Nismo.

Osredotočimo se torej na to, da najdemo rešitev, pot, sredstva in nato sodelujmo, kot znamo in zmoremo izključno samo na sončni strani Alp (nekoč: Podarim – podariš, danes: Očistimo Slovenijo). Če poznamo višji cilj, smo (skorajda) enotni. Ja, zahteva pa to izstop iz cone ugodja. Začnimo torej pri sebi. 90 dni. Če so Jules-Vernovi junaki uspeli prepotovati svet v 80 dneh …

Energija

»Bodi sprememba, ki jo želiš videti,« je rekel Gandhi. Tako sem (kakšna tri leta nazaj) skočila iz cone ugodja in začela pri sebi. 90 nasmejanih dni pomeni, da nasmeh postane navada. Tek trikrat tedensko v treh mesecih da energijo in sprostitev. Da čas za premislek. Za osredotočenost. In podobno pozitivna postane okolica, v kateri se giblješ …

Hvala torej ta teden za pozitivna sporočila (Boštjan G., ‘moj’ bivši študent Dobe, za slikanico Pravljična vas Leše; Manca K., za pohvalo k intervjuju z Benko P.; ‘moji’ zaposleni na ZM, za same 10-ke na internem izobraževanju Komunikacija na tisoč in en način … ).

P. S.: Morda bi se moj zapis danes povsem razlikoval, če bi ‘naš’ NK Maribor včeraj v večnem mestu premagal Lazia. Toda dragi moji … samo en gol … in prednost domačega igrišča na povratni tekmi … zagotovo bo Miklavž prinesel 6. decembra dovolj visoko zmago. Ker je v klubu osredotočenost. Ker ni ‘svaštarjenja’. Ker je prava energija.

mag. Natalija Postružnik,

podpredsednica Društva za spodbujanje mreženja, ambasadorka PRSS, članica upravnega odbora NK Maribor, direktorica odnosov z javnostmi Zavarovalnica Maribor, članica upravnega odbora Sekcije mladih managerjev pri Združenju Manager, PiarNaKvadrat osebnost leta 2009 in Naj učiteljica po izboru študentov Doba Fakultete 2011.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Jedan odgovao na Slovenija bo čez pet let povsem drugačna / Fokus. ‘Svaštarjenje.’ Energija. / mag. Natalija Postružnik, direktorica službe za odnose z javnostmi, Zavarovalnica Maribor d.d.

  1. Vladimir says:

    Resnično upam,ne verjamem,da se mora obrniti na boljše.Saj Slovenci in ostali prebivalci Slovenije nismo tako zabiti,da se ne bi mogli dvigniti,pa čeprav iz nič ali še manj kot nič.Res začeti moramo pri sebi in mladih,ter malo manj mladih,ki razmišljajo pozitivno in upajo reči to nisem napravil v redu,zato bom poskusil to popraviti in izboljšati.Znebimo se zaplankasti,začnimo se ceniti saj nam naša lepa domovina nudi nešteto možnosti na vseh področjih(kmetijstvo,turizem,investicije……) Naš pristop naj temelji na pravičnosti,medsebojnem spoštovanju,ter za Boga miloga pozabimo na to kar je bilo pred 20,30 50 60 ali več leti.Popraviti ali spremeniti tako ne moremo nič,kvečjemu nas to ovira pri naših prizadevanjih za boljši jutri.Z”jamranjem”malodušnostjo in pesimizmom ne bomo izboljšali nič.Pa vstran z pregovorno slovensko”faušijo”.Kaj ne bi bilo bolje če bi znan slovenski pregovor “naj mi crkne krava,če bosta sosedu dve”,spremenili v”če bom vzredil eno kravico,naj sosed dve”Povedal mi bo kao mu je to uspelo,pa bom jih lahko tudi jaz,mogoče celo tri! Le tako nam bo bolje.
    Tako nekaj preprostih ramišljanj,ki jih bo ob današnji hitri širitvi informacij prečital,še kdo,še kaj dodal,prenesel naprej.In tako se bo počasi sprožil plaz,ki bo pognal stvari na bolje.

    Pa srečno
    Vladimir


SEO Powered By SEOPressor

Warning: Unknown: open(C:\Windows\TEMP\\sess_823jsomc54dios97mf2sjujir7, O_RDWR) failed: Invalid argument (22) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0