Vodilo v življenju / Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige | GVIN.com

Vstopna točka za naše naročnike

Za prijavo v Gvin sistem kliknite na gumb

Brezplačen iskalnik

Za brezplačno iskanje podatkov vpišite ime podjetja, ustanove, naslov, davčno ali matično številko.
Podjetja Spletna stran

Vodilo v življenju / Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon, pobudnik projekta Simbioz@ in avtor Moje sr(e)čne knjige

Zakaj smo? Kdo smo in kaj delamo? Filozofija biti. Kaj nas v življenju vodi?

Ko opazujem sodobno družbo, imam občutek, da se tega niti ne sprašujemo. Nekateri hitijo, drugi so zapadli v rutino, tretji iščejo bližnjice. Malo, res malo je tistih, ki se ustavijo in vprašajo, iskreno in odkrito: Kdo sem in kaj hočem?

Že vidim skeptike, ki si mislijo, da gre spet za t. i. new age. Čeprav cenim duhovnost in imam prijatelje, ki se ukvarjajo z nadzemeljskim, meditirajo in se pogovarjajo s pokojnimi, ne bi šel tako globoko. Preprosto mislim, da za to v družbi še ni čas. Narediti moramo še preveč temeljnih korakov. In se vprašati po bistvu.

Vidim tiste, ki se nasmihajo, ko vidijo mojo sliko in si mislijo: »Da ga slišimo, mulca.« Ujeli smo se. Najprej jaz, sam sebe. Očitno me predsodki, izkušnje, navade prepričujejo, da so ljudje slabi, da so skeptični. Stalna bitka v meni. So ljudje čisti in mislijo dobro? Kdo ve. Veste vi, ki to berete. Če dvomite, imate izziv vi. Zakaj mi ne verjamete? Kje so vaši predsodki? Ne gre zame. Gre za vsakega posameznika, predvsem za vas.

Vem, veliko dela je v službi, otroci so zahtevni, država hoče vedno več od nas. A še vedno ne vem, zakaj?

Delati dobro je moje vodilo. Ni lahko, a pogosto se vprašam, če so moja dejanja z vodilom usklajena. Ko niso, raje zamenjam smer. Nekaj se mi zdi v življenju bistveno. Ni velika modrost, a zadnje čase ugotavljam, da je prava stvar. Ohraniti je treba ugled in dostojanstvo. Prvo je težje navzven, drugo je izziv od znotraj. Ugled merijo drugi, dostojanstvo si merimo sami.

Da, o etiki in morali bi tudi lahko pisali. In o solidarnosti, povezovanju, sodelovanju. Dobri vitezi nekega časa. Malo jih pogrešam dandanes.

In še moto. Vsak bi ga moral imeti. Trudim se imeti osebnega, ki gre nekako takole:

Ne dovoli, da ti ukradejo sanje. Ukradejo ti jih lahko le, če sam nehaš verjeti vanje. Sami ne moremo spremeniti sveta. Lahko spreminjamo sebe. Ko se nam pridružijo še drugi, lahko skupaj spreminjamo svet na bolje.

Poslovno verjamem, da je pravi tisti, ki pravi: Živi in pusti sled. Naj bo sled pozitivna. In to na dolgi rok. Vem, preveč izzivov. Vprašajte se, kaj je vaše vodilo. Zakaj ste in kdo ste?

Ob tem, ko mislim dobro, mi vedno dela družbo Tone Pavček.

Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, a v sebi – do rdečice čez eno in drugo lice. A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova, poskusi vnovič in zopet in znova.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Komentarji so zaprti.


SEO Powered By SEOPressor

Warning: Unknown: open(C:\Windows\TEMP\\sess_gkmbt02pcde1vpmqrv1ie2lgq0, O_RDWR) failed: Invalid argument (22) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0